PELLET

pellet1pellet2pellet_sterea1

Η βιομάζα, είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ένα βιολογικό προϊόν, που προέρχεται από ζωντανούς οργανισμούς, όπωςτο ξύλο. Η βιομάζα είναι συνήθως φυτικής ύλης και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή την παραγωγή θερμότητας. Για παράδειγμα, δασικά υπολείμματα, θρύμματα ξύλου μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως βιομάζα.

Τα συσσωματώματα ξύλου – pellets, είναι ένας τύπος καυσίμου βιομάζας, συνήθως από πριονίδι ως προϊόν κοπής ξύλου καθώς και άλλες επεξεργασίες ξύλου. Το pellet είναι εξαιρετικά πυκνό και μπορεί να παραχθεί με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (κάτω από το 8% – 10%)που του επιτρέπει να καίγεται με πολύ υψηλή απόδοση καύσης. Επιπλέον, η γεωμετρία και το μικρό μέγεθός του επιτρέπει την αυτόματη τροφοδοσία μέσω λεπτών σωλήνων σε σόμπες, λέβητες και εστίες.

Τα Pellets παράγονται από τη συμπίεση του υλικού της ξυλείας που έχει προηγουμένως περάσει μέσα από ένα μύλο, ώστε να παραχθεί μία ομοιόμορφη μάζα. Η μάζα αυτή οδηγείται σε μία πρέσα όπου συμπιέζεται μέσω ενός καλουπιού με τρύπες που έχουν μέγεθος συνήθως διαμέτρου 6 mm, μερικές φορές 8 mm ή μεγαλύτερο. Η υψηλή πίεση της πρέσας προκαλεί σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του ξύλου και σε συνδυασμό με την λιγνίνη (βασική συγκολλητική ουσία του ξύλου), συγκρατεί τη μάζα καθώς κρυώνει.

Τα Pellets, σύμφωνα με τα πρότυπα που χρησιμοποιούνται συνήθως στην Ευρώπη, έχουν περιεκτικότητα σε υγρασία μικρότερη του 10%, είναι ενιαία σε πυκνότητα, έχουν καλή δομική αντοχή και χαμηλή σκόνη και τέφρα. Επειδή οι ίνες ξύλου σπάνε μέσα στο μύλο, ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα μεταξύ των διαφόρων ειδών ξύλου. Τα Pellets μπορεί να γίνουν από σχεδόν οποιαδήποτε ποικιλία ξύλου, με την προϋπόθεση ότι η πρέσα είναι ρυθμισμένη με βάση τον τύπο του ξύλου που εισέρχεται σε αυτήν.

Τα Pellets σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα δε μπορούν να περιέχουν ανακυκλωμένο ξύλο ή άλλους εξωτερικούς μολυσματικούς παράγοντες. Ανακυκλωμένα υλικά, όπως μοριοσανίδες ή βαμμένα ξύλα, μελαμίνη, ρητίνη-επικαλυμμένο πάνελ και άλλα παρόμοια δεν είναι κατάλληλα για χρήση στα pellet, δεδομένου ότι μπορούν να παράγουν επιβλαβείς εκπομπές ή και ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις στο κάψιμο των συσσωματωμάτων.

Οι εκπομπές ρύπων και οργανικών ενώσεων από την καύση των pellet είναι γενικά πολύ χαμηλές σε σύγκριση με άλλες μορφές θέρμανσης, όπως καύση πετρελαίου ή αερίου, κάνοντας αυτό μία από τις λιγότερο ρυπογόνες διαθέσιμες επιλογές θέρμανσης. Επίσης προσφέρει οικονομία στην κατανάλωση καυσίμων, που πλησιάζει το 40 % σε σχέση με το πετρέλαιο.

Χαρακτηριστικά Pellets ξύλου

Διάμετρος : 6-8 mm
Πυκνότητα: 650 kg/m3
Μήκος: 30-40 mm
Υγρασία: 8-10%
Τέφρα: 0,5-1,0 %
Θερμική Ενέργεια: 1Kg Pellet=0,5lit Πετρ.
Αντιστοιχία μονάδων
: 1KW = 0.85 KJ 

Αντιστοιχία καυσίμων

1lt Πετρέλαιο = 2Kgr Pellet

1,3 lt Υγραέριο = 2Kgr Pellet